Waarom een trouwfilm meer kijkers heeft dan jouw bedrijfsfilm

De ene vind het een gebrekkige positionering, de andere een mooie manier om vanuit mijn personal branding twee totaal verschillende doelgroepen te bedienen, in ieder geval; het is vast bekend dat ik een goed aandeel van mijn omzet (gemiddeld 25% - 50%) uit het werken in de trouwbranche haal als trouwvideograaf.

En dit doe ik tot nu toe redelijk succesvol. Klein begonnen met 2 bruiloften, toen richting de 15 met als (overspannen) top 37 in 2022. Mijn doel is nu max 25 per jaar, gezien mijn b2b ambities. In de trouwbranche vind je over het algemeen geen hoge marges (het zijn vrijwel altijd zzp-ers die trouwfotograaf of videograaf zijn, de business lijkt vooralsnog niet echt schaalbaar, of houden wij ons teveel vast aan: wij zijn de artiest?).

Same day edits - Service én marketingtool

Éen van de dingen die mij echt hebben geholpen met het aantrekken van nieuwe klanten zijn same day edits. Tijdens het diner of andere ‘rustige’ momenten monteer ik een korte video (maar wel mét storytelling, dus meer dan wat beelden achter elkaar onder een muziekje) die ik ‘s avonds af laat spelen rond 21:00 uur.

Het monteren moest echt binnen 2 a 3 uur gebeuren. Tussendoor/ondertussen moest ik ook nog eten én zorgen dat de stukjes die tijdens het eten werden gehouden worden vastgelegd. En dan hoor je de fotograaf klagen dat ze geen tijd heeft om in 10 minuutjes vijf foto’s te editen in Lightroom om vervolgens een korte slide-show te maken(is dat een gemiste kans of is dat op een goede manier aan jezelf denken)? Als met al is het echt een ‘power-hour’. Je zit vol adrenaline en moét die film afhebben. Je moet heel snel keuzes maken en het ‘script’ heb je eigenlijk al gedurende dag in elkaar gezet (hier heb je wat creativiteit voor nodig). En ja, best wel stressvol met 0% foutmarge.

Resultaat: veel emoties van bruidspaar en gasten (letterlijk tranen), een prachtige film, een verassing voor de gasten en heel veel “hoe heb je dat zo snel voor elkaar gekregen, wanneer heb je dat gemaakt?” Dus echt een gigantische meerwaarde. Een paar dagen na de bruiloft gaat de Same day edit op social media (wordt ook nog eens goed gedeeld door bruidspaar) en laat je iedereen weten: ik zit in de game, dit is mijn doelgroep en wellicht ben ik ook beschikbaar op jouw bruiloft.

Wat is het succes achter een same day edit?

Maar goed, dat is een beetje achtergrondinfo. Waar ik over wil schrijven is vooral de kracht dat er in korte tijd wat wordt neergezet wat echt mooi, emotioneel en kwalitatief goed is.

Het succes is voornamelijk te danken aan het feit dat je nog helemaal in het moment zit (je moet nog minstens een halve dag werken op het moment dat je begint aan de montage), je de film onder druk, afleiding en enorme trek écht voor 20:00 uur af moet hebben. Dikke faal als dat niet lukt.

Het tweede is: het bruidspaar laat zich echt compleet verrassen en laten 100% los. Ze zitten niet naast mij op de stoel tijdens de edit, er zijn geen drie revisie rondes en ik hoef ze niet te vragen om de huisstijl, of de namen van alle personen correct zijn en of het nog mogelijk is wat extra beelden toe te voegen van een machine die voor de film zelf geen waarde heeft. Om vijf voor 9 gaat de beamer aan, om 21:00 uur start de film. What you see = what you get.

Het derde is: Binnen mijn doelgroep zijn bruiloften grotendeels hetzelfde qua opbouw. Ik volg deze globale planning en zoek daarbinnen juist de details, belangrijke stukjes tekst en emotionele momenten. Het script is dus miniem: wie, wat waar en wanneer staat globaal vast. Hoe het verhaal op gaat worden gebouwd is voor zowel mij als het bruidspaar echt een verassing. Tijdens de opnames monteer ik in mijn hoofd de film op basis van speeches, mooie beelden en voor het bruidspaar / bruiloft unieke momenten. Dit doe ik echt door associaties te maken, woorden en beelden aan elkaar te linken. Als ik achter de laptop ga zitten is de film in mijn hoofd al voor 75% af. Met andere woorden, ik ben grotendeels vrij wat betreft creativiteit. Als ik daarna de laptop dichtklapt, en het idee van 75% klopt en is 100% goed geworden, dan is dat sowieso voor jezelf al een hele mooie prestatie.

Om samen te vatten:

  • Presteren onder druk én een dikke adrenaline-boost maakt voor mij een groot verschil

  • De klant bemoeit zich nergens mee tijdens de opnames en editen

  • De klant levert een globaal script. Hoe dit vorm gaat geven tot een film is pure creativiteit

Kun je ook een same day edit bedrijfsfilm maken?

Wat begon als gedachte experiment (waarom lukt mij dit kunstje elke keer met bruiloften, en waarom verlopen zakelijke projecten soms zo traag, stroef en onduidelijk?), wordt het antwoord mij tijdens het schrijven van dit blog steeds helderder. Wat ga ik graag die uitdaging aan. Wat als we de eerder genoemde voorwaarden nu eens gaan toepassen op een bedrijfsfilm? Of wat makkelijker: een projectfilm?


Als het mij lukt tijdens de stress van een bruiloft: hoeveel des te meer is het niet mogelijk om wat supergaaf te maken van je bouwproject, productielocatie of kantoor (en dan natuurlijk vooral de mensen, je medewerkers).

Ik pak het dan zo aan: ik stap rond een uur of 7:00 bij een collega in de werkbus. Rijden richting een project (tijdens het rijden genoeg tijd voor het interview, want dat is onmisbaar). Op het project zelf maak ik verschillende beelden. En ja, op de bouw moet je altijd wel wachten op een lading, onderaannemer, een droogproces of wat dan ook. Dan vlieg ik een bouwkeet in en probeer ik binnen een uur al de belangrijkste dingen uit het interview te halen (en ja dat gaat relatief snel, want het is kort geleden ipv 3 weken na de opnames). Vervolgens de planning volgen, tussendoor de werknemer wat laten vertellen en met goed geluk een paar emoties vangen. Rond 14:00 nog even knallen met de edit. Daarna zorgen voor wat Hero-shots en shots van het eindproduct. Een korte quote om het hele verhaal af te sluiten opnemen, in de bus van Amersfoort naar Rijssen nog de laatste beelden toevoegen. Rond 19:00 uur upload ik de video via Wetransfer of Youtube.
Klinkt als een goed plan.


Dus mijn antwoord. Ja. Ik wil het doen. Heel graag zelfs! En dan wel op dezelfde voorwaarden als bij een bruiloft:
Ik moet die druk voelen (direct vanuit mijn verantwoordelijk of in-direct, het gaat om een speciaal project wat niet mag falen), ik bepaal zelf wat ik film, en vraag en werk alleen met hele globale scripts.

De voordelen zijn groot: Meer emotie, het kost veel minder tijd (voor beide partijen), kost minder geld (de waarde wordt hoger, dus moet mijzelf niet in de vingers snijden), en vooral: je hebt veel sneller resultaat. Het enigste: hoe omzeilen wij de collega van afdeling communicatie die bij alles wat je wilt posten driftig met het huisstijl-handboek begint te wapperen? Want soms moet je een verhaal gewoon simpel houden. Kort maar krachtig.


Wil je deze uitdaging met mij aangaan? Neem dan contact met mij op via mail of bel mij!


Vorige
Vorige

Productie van een machinefilm

Volgende
Volgende

Zo film je een bedrijfsfilm