Een vacaturevideo, even omdenken…

Recruitment-perikelen

Onlangs was ik met mijn collega Marthijn Brinks van Lenksracht bij een bedrijf wat al lange tijd een vacature had open staan. Ze hadden 1 reactie gekregen voor een vacature die toch echt wel iets leuks te bieden had. De kandidaat was toch niet passend dus de zoektocht werd weer opgepakt.

Zonder teveel in details te treden van het bedrijf (resultaat zal ik wel posten), we zaten aan tafel voor een vacaturefilm. Een soort bedrijfsfilm, maar dan helemaal gericht op het aantrekken van nieuw talent. Een heel goed idee wat veel wordt toegepast. De kosten van een vacaturefilm variëren, afhankelijk van de ervaring etc tussen de 1250,- en de 2500,- (uitschieters daargelaten).


Bij een succesvolle campagne bespaar je toch weer een hoop kosten, én heb je gelijk weer een bubs aan materiaal voor je marketing/communicatie (in overeenstemming met je videograaf). Dus na je campagne ook waardevol materiaal. Zoals reels, foto’s dronebeelden (zei iemand: marketingmedewerker + eigen persoonlijke beeldbank = contentmarketing waar je u tegen zegt?).

Wat was het probleem bij deze vacature?

Omdat we nog in de voorbereidende fase zitten, nog niet te veel details. Het ging om een technische functie om aanpassingen te doen bij bestaande voertuigen, aanhangwagens, campers. Hiervoor is het belangrijk dat je zelf een soort uitvinder bent, zelfstandig bent, professioneel (dus niet houtje-touwtje) én ook nog eens goed met klanten omgaat. Dus al met al een functie waar menig ‘ik-knap-mijn-eigen-kever-op-hobbyist’ van droomt. Ik dacht ook een beetje aan de werkplaats van ‘Mythbusters’, waar ook van alles werd bedacht en gemaakt.

Maar goed, het bedrijf vond het toch maar lastig, hoe breng je de vacature nu onder woorden? De vacaturenaam klopte al helemaal niet bij de functie. Er ging ook nog eens een collega weg die dit al jaren deed, dus er moest wat gebeuren.

In deze korte video leg ik mijn idee uit. Heel benieuwd hoe echte recruiters hier tegenaan kijken.

 

Een andere kijk op recruitment

Ik ben natuurlijk heel benieuwd naar hoe ‘echte recruiters’ dit aanpakken, maar 1 van de dingen die ik als eerste voorstelde (en ze hadden hier allemaal nog niet over nagedacht). Ik gooide dus de volgende vraag op tafel:


”Voor wie is dit werk juist helemaal niet geschikt?”

De antwoorden kwamen er snel en unaniem uit:

  • Als je houd van repeterende werkzaamheden, zoals op dezelfde manier een filter vervangen

  • Je graag werkt met gestandaardiseerde gereedschappen

  • Iemand die van elke dag hetzelfde doen houd

  • Als je het fijn vind om elke dag/week je planning rond te hebben

  • Je het fijn vind om vaste tijden te hebben die duidelijk



    Mijn tweede vraag was: waar werken die mensen dan?

  • Merk-dealers / autobedrijven

  • Grote transportbedrijven


    Mijn volgende conclusie was: de kans is heel groot en aannemelijk dat er mensen op deze locatie zijn die totaal niet op hun plek zitten. Mensen die het verschrikkelijk vinden om telkens hetzelfde te doen. Mensen die het liefste hun eigen gereedschap willen gebruiken, hoe eigenwijs ze ook zijn, ze hier wel sneller mee kunnen werken. Iemand die zich snel verveelt en blij is als hij een uitdaging aan mag gaan.


    De aantrekkingskracht van je bedrijf

    Vanaf hier begon het steeds meer te dagen. In plaats van wanhopig zoeken naar: wij hebben jou nodig en je moet dit en dit kunnen (eindeloze lijst), presenteer je jezelf als een bedrijf met een unieke droombaan. Waar je veel beter in je vel zit dan je huidige werkgever.

    Ik zat driftig mee te tikken en werd er zelf ook al weer helemaal enthousiast van. De kern van de vacature en het werk is dus:

    ”Geen repeterend werk, maar veelzijdige technische uitdagingen die je zelfstandig mag oplossen. En waar je niet uitkomt, er zijn specialisten om je heen om je (vooral in het begin) op weg te helpen”

    Hoe maak je de vacaturevideo?

    Hoe je dit vertaalt naar video? Geen opdringerige praatjes ‘wij hebben jouw nodig’, maar een unieke kans voor iedereen die is vastgelopen bij hun huidige werkgever (want repeterend werk met weinig uitdaging).
    Door ‘gewoon’ je huidige personeel te laten vertellen waarom ze het al zolang volhouden en te laten zien wat jullie doen en een niet te schreeuwerige call-to action, puur informatief toe te voegen krijg je een mooi, helder en eerlijk verhaal over de droombaan.

Opnames met Easyrig bij Herikon.

Opnames bedrijfsfilm bij Herikon. Apparatuur wordt afgestemd op de locatie.

Mag je personeel wegkapen bij andere bedrijven?

Nu begrijp ik dat mensen zeggen: het klinkt een beetje als personeel stelen. Of dit ethisch is of niet, waarschijnlijk gebeurd het meer dan je denkt is niet zwart/wit. Wat ik wel kan zeggen: wil je iemand bij je hebben werken die niet gemotiveerd is, niet op zijn plek zit en ook weinig kansen ziet om door te groeien? En andersom: jij weet nu ook wie jij moet hebben. Iemand die van gestructureerd werk houd en zich nu ergert aan de chaos en constante afwisseling bij zijn huidige werkgever. Succes!


Wanneer een recruitmentvideo inzetten?


Video is duur als het je niets oplevert of beter gezegd: je laat het niks opleveren. Zomaar een video op YouTube zetten zonder strategie voelt een beetje als geld door de wc spoelen. Dus van onze kant: ja wij pushen om er zoveel mogelijk uit te halen. Ook belangrijk: wees eerlijk, echt én enthousiast. Wat ook belangrijk is: je hoeft niet perse een bepaalde vacature te filmen. Voor sommige bedrijven maak ik regelmatig sfeerimpressies van events. Hiermee laten ze iedereen weten: Wij zijn een leuk bedrijf om voor te werken voor je hele gezin, en ook nog eens leerzaam.
Zeg maar: laat gewoon wat meer zien van je secundaire arbeidsvoorwaarden.


Vacaturefilm voor Paul Roescher.


Hoe ingewikkeld is een vacaturefilm?

Niet. Wij hanteren een effectief en eenvoudig 5-stappenplan. Praten, luisteren, volgen, structuren en lanceren. Alle techniek die jij niet begrijpt is ons dagelijks werk, en wat jullie doen maken wij voor de kijken zo helder mogelijk.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Bel Marthijn of stuur mij een berichtje. Heb je nu niet wat nodig, maar vind je mijn werk leuk? Volg mij op LinkedIn en Instagram.

Een vraag over videomarketing, vervangen van je bedrijfsfilm of contenthonger? Stuur mij een berichtje.

Vorige
Vorige

Zo bereid je een bedrijfsfilm voor