Voice-over

Een voice-over maakt een film professioneel en duidelijk. Stemacteurs zijn gespecialiseerd in het inspreken van teksten en weten goed een bepaalde 'tone-of-voice' over te brengen. Het is belangrijk om de tekst als spreektekst aan te leveren. Dit zijn over het algemeen korte zinnen. Door de zinnen even voor jezelf hardop uit te spreken voel je snel aan of de tekst klopt.

Interviews

Interviews met één of meer personeelsleden geven een persoonlijke touch aan een zakelijke online video. Afhankelijk van het doel en de boodschap kan dit 'recht in de camera' of juist met behulp van een interviewer. Ook is het mogelijk om een dubbelinterview af te nemen, zodat twee mensen elkaar op een natuurlijke wijze aanvullen.

Opnames

Naast interviews neem ik natuurlijk alles op wat nodig is. Dit kan zowel op basis van een script, als door spontane sfeeropnames. Deze beelden worden gebruikt om interviews afwisselender te maken, emoties over te brengen en boodschappen te verduidelijken. 

Een opgeruimde filmlocatie zonder 'ruis' is belangrijk voor het beste resultaat. Denk hierbij aan vieze kopjes op tafels, lawaaiige airco's, ronkende machines en andere storende geluiden. 

Het liefst werk ik met liefste spontane beelden, zonder teveel dingen in scène te zetten. Ik werk vanuit de achtergrond, daardoor valt het vaak helemaal niet op dat ik aan het filmen ben. Dat zorgt ervoor dat ik onopvallend toch dichtbij kan komen. Zo krijg je de mooiste realistische beelden.

Muziek

Muziek, maar ook bewuste stilte, is één van de belangrijkste elementen van een goede film. Muziek bepaalt het tempo, de emotie en de sfeer. Ik werk uitsluitend met rechtenvrije muziek. Er is veel keuze in allerlei genres, zowel met als zonder vocalen. Vaak stel ik een aantal tracks voor of zoek ik een nummer dat past bij de tone-of-voice. 

Montage

Montage is een belangrijk proces. In de montage maak of breek je de film. Hier voeg ik ook titels, muziek en animaties toe. Ik zorg dat beelden elkaar versterken en op het juiste moment verwisselen. Vaak stuur ik halverwege een ruwe versie op, om te meten of de beelden kloppen bij de verwachting. 

Kort maar krachtig

De kracht van film is dat je beeld en geluid combineert waardoor je veel kunt vertellen in een korte tijd. Je kunt de gewenste emoties goed overbrengen door de keuzes die je maakt. Via social media zijn korte online video's ook eenvoudig te verspreiden en opnieuw te bewerken om ze geschikt te maken voor voor andere doelen. De vuistregel is: voor promo's en advertising is een film van 30 seconden tot 90 seconden het meest effectief. Hoe langer de film, hoe moeilijker om de kijker geboeid te houden. Ook hier geldt in de meeste gevallen: less is more.

 

____ORIGINELE TEKST____

De kracht van film is om veel te vertellen in weinig tijd. En dat kan vaak al binnen 2 minuten. In 90 seconden heb je een krachtige videopitch die heel persoonlijk aanvoelt. Of het presenteren van een product. Maarten Haase Filmingenieur richt zicht hoofdzakelijk op films tot 2 minuten. Het liefst natuurlijk nog korter.